Wednesday 13 July 2011

1st Symposium of Greek Gastronomy - 1ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας


Cretan Cuisine: History, Evolution, Questions and Answers (?)

Karanou, Chania, Crete
July 16th - 17th, 2011

The symposium will take place at Karanou Cydonia, an alpine village 24km from Chania. It is scheduled to last for two days during which there will be lectures and discussions covering the Cretan cuisine. The village of Karanou was chosen as it is famous for its very rich flora and the culinary skills of its residents.

Symposiums of Greek Gastronomy are to be repeated every two years and will deal with all aspects of Greek food and drink.

Their principal objective is to bring together archaeologists, historians, ethnologists, anthropologists, sociologists, ethnovotanologous, botanists, agronomists, art historians, philologists, folklorists, journalists, chefs, food professionals, gardeners, lovers of cooking etc. and to mobilize the local communities. That is why they will be organised in suburban and alpine areas of the province of Cydonia every four years while in the interim two-year periods in different places around Crete but not in big cities.

The symposium is founded and Organized by Mariana Kavroulaki in conjuction with the Historical, Folkore and Archaeological Society of Crete (ILAEK)

Although, the symposium is open to the public (free admission), registration for non-presenting attendees is required. Moreover, refreshments, snacks and two Cretan dinners are also provided at no charge.

If you have any questions please contact Mariana Kavroulaki at mkavroulakis@gmail.com,
fax: 210 9021084,  tel: 6979451484.

Please note that the organisers have set a maximum of 100 attendants for the conference.



Κρητική Κουζίνα: Ιστορία, Εξέλιξη, Ερωτηματικά και Απαντήσεις (;)

Καράνου, Χανιά, Κρήτης
16-17 Ιουλίου 2011

Διήμερο ομιλιών και συζητήσεων στα Καράνου της ορεινής Κυδωνίας (24 χλμ. από τα Χανιά της Κρήτης), περιοχή με εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και φήμη για τις μαγειρικές ικανότητες των κατοίκων της.

Τα Συμπόσια της Ελληνικής Γαστρονομίας είναι διήμερες συναντήσεις που θα επαναλαμβάνονται κάθε δύο χρόνια και θα ασχολούνται με όλες τις διαστάσεις του Ελληνικού φαγητού και ποτού.

Έχουν δε ως βασικό στόχο να συγκεντρώσουν αρχαιολόγους, ιστορικούς, εθνολόγους, ανθρωπολόγους, κοινωνιολόγους, εθνοβοτανολόγους, βοτανολόγους, γεωπόνους, ιστορικούς τέχνης, φιλόλογους, λαογράφους, δημοσιογράφους, σεφ, επαγγελματίες της εστίασης, κηπουρούς, εραστές της μαγειρικής κ.λπ. αλλά και να κινητοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες και να τις κάνουν μετόχους στην πραγματοποίησή τους. Για τον τελευταίο λόγο δεν θα γίνονται στις μεγάλες πόλεις αλλά σε περιαστικές και ορεινές περιοχές της επαρχίας Κυδωνίας ανά τετραετία και της υπόλοιπης Κρήτης κατά τις ενδιάμεσες διετίες.

Διοργάνωση:
Μαριάνα Καβρουλάκη (ερευνήτρια της Ιστορίας της Διατροφής) και Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης

Παρ’ όλο που η είσοδος στο συμπόσιο είναι ελεύθερη, το δελτίο συμμετοχής θα πρέπει να συμπληρωθεί κι από όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ως ακροατές.
Στους συμμετέχοντες στο συμπόσιο θα προσφερθούν 2 δείπνα Κρητικής κουζίνας.

Για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση παρακαλούμε απευθυνθείτε στη Μαριάνα Καβρουλάκη στο fax: 210 9021084, τηλ. 6979451484, email: mkavroulakis@gmail.com


Source - Πηγή: http://greekgastronomy.wordpress.com/    http://cretevents.gr

No comments:

Post a Comment